Всички категории

Техническа информация

Начало>Новини>Техническа информация

HOT НОВИНИ

Каква е разликата между лазерната и IPL епилация? (ЧастⅡ)

Време: 2019-12-12 Хитове : 95

IPL или лазер, кое е по-добро?

Изборът между IPL и лазерно лечение е лично решение. Тонът на кожата ви и цветът на косата могат да повлияят на резултатите, които можете да постигнете както с лазер, така и с епилация, така че е важно да разберете кое е най-доброто за вас, за да можете да постигнете желаните резултати. Трябва да прецените типа на кожата и тялото си и сумата, която искате да похарчите, и колко бързо искате да видите резултатите.

1-2103201Р551425

Ползи от IPL епилация

Тъй като широкоспектърната светлина естествено се разпространява, покритието на IPL устройствата за епилация е по-голямо от лазерните устройства за епилация. Следователно това може да означава, че времето за лечение може да бъде по-бързо, тъй като по-големи площи могат да бъдат третирани наведнъж. Освен че времената за лечение са по-бързи, те могат да бъдат и значително по-евтини, но може да откриете, че се нуждаете от повече сесии, за да постигнете същите резултати.

IPL използва широк спектър от светлина, което означава, че може да има различни приложения. Може да се използва за лечение на много различни кожни заболявания много успешно. Той може също така да бъде променен специално, за да съответства на различни типове кожа и коса в рамките на един тип лечение. Например е разработена вариация на IPL, наречена VPL, която означава променлива импулсна светлина. VPL позволява на потребителя да променя настройките на светлинните импулси, за да подхожда най-добре на кожата и косата, с които се стреми. Това е така, защото разработчиците признават, че различните тонове на кожата имат не само различни изисквания към устройствата за обезкосмяване на основата на светлина, но и че дебелите, разбира се бикини коси ще изискват различно третиране на по-тънките косми на ръцете.

Ползи от лазерната епилация

Естеството на лазерите означава, че устройствата за лазерна епилация могат да фокусират светлината надолу в порите на кожата, да се приближават до фоликула, за да го лекуват и в крайна сметка да предотвратят повторно израстване. Това може да означава, че лазерната епилация може да постигне много по-бързи резултати от IPL, тъй като единичните косми се загряват по-бързо до вредни температури. Следователно може да се наложи по-малко лечение с лазерна епилация, за да постигнете същите резултати.

По-конкретното означава също, че лазерната епилация може да бъде по-подходяща за хора с по-тъмна кожа. Това е така, защото по-тъмната кожа също поглъща повече светлина от по-бледата кожа поради количеството меланин (пигмент), което съдържа, подобно на по-тъмните косми поглъщат повече светлина от по-бледите косми. Следователно съществува риск по-тъмната кожа да се нагрее. Естеството на лазерите да са по-фокусирани, по-малките области на светлината означават, че те са по-подходящи за лечение на хора с по-тъмна кожа, тъй като значително намаляват риска от изгаряне в сравнение с IPL. Като се има предвид това, някои IPL системи все още са подходящи за използване на по-тъмна кожа.

1-2103201Р552550

Използване на IPL и лазер за лицето

Както лазерната, така и IPL епилацията са техники, които са подходящи за използване върху женското лице. Въпреки това, нито едното, нито другото не трябва да се използва върху скалпа или веждите. Те са безопасни за използване под линията на бузите, например върху горната устна или брадичката, но не трябва да се използват в близост до очите, тъй като отблясъците на светлината могат да увредят зрението ви. Поради тази причина е важно да използвате достатъчна защита за очите, когато използвате IPL или лазерна епилация, дори ако не третирате лицето си. Някои комплекти за дома се доставят с включена защита за очите, но ако не го направите, можете да ги вземете евтино. Също така е важно да не гледате директно към източника на светлина.

IPL и лазерна епилация Странични ефекти

Както методите IPL, така и лазерната епилация имат едни и същи странични ефекти. Можете да очаквате някакво дразнене на кожата, което може да бъде под формата на зачервяване, подуване, сърбеж или чувство на нежност. Това обаче обикновено е краткотрайно и не трябва да продължава повече от един ден. Просто третирайте дразненето на кожата, както бихте изгаряли от слънцето, и го поддържайте овлажнено.

Кожата ще бъде по-чувствителна към слънчевата светлина и след двата метода, така че е важно да използвате подходяща слънцезащита върху кожата както преди, така и след лечението. Също така е важно да не драскате кожата, тъй като тя може да е по-деликатна и да поддържате кожата чиста, за да предотвратите инфекция.

1-2103201P5534P

От колко време съществуват IPL и лазерна епилация?

Първото използване на IPL, документирано в академичната литература, се е случило в проучване през 1997 г., където е установено, че косопадът е страничен ефект от лечението на кожата с IPL. Това проучване използва IPL устройство, наречено Photoderm VL, и търси лечение на лицеви портвейни от винено вино (рождени белези). Изследователите установиха, че лезиите реагират добре на първото лечение и напълно се изчистват след четвъртото. Скоро след това проучване авторите публикуват два случая на трайно премахване на космите по лицето. Същият автор също публикува статия, която успешно използва IPL за лечение на основни телеангиектазии (ETE), което е друго състояние на кожата. Оттогава технологията се подобри значително и доведе до създаването на по-мощни и предсказуеми IPL устройства.

Лазерната епилация, от друга страна, е разработена за първи път значително по-рано, през 1960 г. Първоначалните проекти са тъжно бавни и водят до изгаряния, но технологията бързо напредва, като първият изчистен от FDA лазер за епилация става достъпен през 1964 г.